Hogyan épül fel egy előfizetéses rendszer? Nézz be a kulisszák mögé!

Előfizetéses rendszer működése
Valaki mondja már el, hogy hogyan tudok előfizetéses rendszer készíteni! Egy előfizetéses rendszert nem egyszerű összerakni. Vagy mégis? Nem kell hozzá programozói tudás, de akkor is érdemes elolvasnod ezt a cikket ha semmit nem tudsz a weboldalakról.

Hogy miért? Mert ez lesz a te munkaeszközöd. Tudnod kell, hogy mit tud és hogy mit tudsz belőle kihozni. Hogyan főzöl abban a konyhában, ahol nem tudod, hogy melyik gép mire való?

A most befejezett oldalam már az ötödik előfizetéses rendszer amit készítettem. Nem óriási dolog, bárki el tudja készíteni, aki kicsit is fogékony az informatikára. Nem kell hozzá programozói tudás, csak a WordPress és a különféle bővítmények felhasználási és alkalmazási ismerete.
Megmutatom, hogy nálam hogyan működik és ötletelj rajta, hogyan tudod a vállalkozásodban kihasználni ezeket.

Segítek a vállalkozásodban

Ennek a bejegyzésnek az a célja, hogy segítsem a vállalkozókat, akiknek weboldaluk van. Megmutatom, hogy hogyan tudsz fantasztikus dolgokat csinálni egy WordPress alapú weboldallal. Ebben a cikkben egy előfizetéses rendszert fogok bemutatni.

Mi az az előfizetéses rendszer? Mint a Netfilx. Beregisztrálsz a bankkártyáddal és havonta ismétlődően, automatikusan vonja le a rendszer a havidíjat, amíg azt előfizetőként le nem állítod. Ennek az előnyiről most nem írok, az egy másik bőséges tartalom lenne. A lényeg az, hogy a havidíjért bizonyos terméket, vagy szolgáltatást kap az előfizető.

Nem tudom egy bejegyzésben megtanítani, hogy hogyan rakj össze egy előfizetéses rendszert, ahhoz azért sokkal több időre és magyarázatra lenne szükség, de betekintést engedek a kulisszák mögé. Megmutatom egy oldalamat, végigmegyünk a bővítményeken, hogy melyik mire való. Ezekből tudsz meríteni ötleteket, hogy a saját vállalkozásodban melyiket és hogyan tudnád használni.

Mit tud ez az előfizetéses rendszer?

WordPress keretrendszerben dolgozunk. Nem kezdek el a WordPressről mesélni, csak annyit kell tudnod, hogy a te weboldalad WP motorral megy-e, vagy sem. Ha nem tudod, akkor kérdezd meg az informatikusodtól! A WordPress az oldal motorja. Alapból rengeteg mindent tud, de a tudását beépülő programokkal (pluginekkel) felturbózhatjuk, ezek adják a rendszer lényegét.
Ez olyan, mintha olyan motort vettél volna egy autóba, ami minden autóhoz jó. Ez a WordPress motor. Hogy mit kezdj vele, milyen rendszert hajtasz meg vele, miket tudjon, azokat a bővítményekkel tudod összerakni. Ez egy nagy, Lego. Van egy alap rendszerünk és összelegózzuk, hogy mit akarunk belőle kihozni.

Ennyi bevezető után szerintem azonnal kiderült, hogy ez a cikk nem a fejlesztőkhöz fog szólni, hanem a felhasználókhoz.

Az oldal, amit be fogok mutatni egy valódi oldal, de az oldal nevét nem írom meg. Ezért nevezzük inkább egy képzeletbeli oldalnak, amit akár te is megépíthetsz.

 1. Ezen az oldalon cikkeket írok blog formájában, ami nyilvánosan elérhető.
 2. Van egy feliratkozási/regisztrációs oldal, ahol fizetni kell a feliratkozásért, vagyis az aktív tagságért.
 3. A vásárlás egy webáruház programmal működik, a fizetést egy online bankon keresztül lehet bankkártyával rendezni. A sikeres fizetést követően a vásárló azonnal aktív taggá, vagy aktív előfizetővé válik, és hozzáfér a rendelt szolgáltatásához.
 4. Ezen az oldalon a szolgáltatás egy digitális termék, egy email sorozat. A leveleket heti rendszerességgel küldjük ki oktatási céllal és ennek megfelelő tartalommal. Ez maga a termék.

Nézzük, hogy milyen bővítmények (pluginek) dolgoznak az oldalunkon

Az oldalunkon a jelenleg aktív, vagyis bekapcsolt bővítményeken megyünk végig. Elmondom, hogy mire használom ezeket és ebből tudsz agyalni, hogy neked ezek hogyan segíthetnék a vállalkozásodat. Kezdjünk is bele, ABC sorrendben haladunk:

Előfizetéses rendszer bővítményei
Előfizetéses rendszer bővítményei
 • Block Visibility: Vannak olyan tartalmi részek az oldalunkon, amit szeretnék megkülönböztetni, hogy kik azok akik láthatják és kik azok, akiknek rejtve marad. Ezt használom arra, hogy ha valaki beregisztrál, akkor ne lássa azt, hogy vásárlásra buzdítom. Ugyanazt az oldalt fogja látni, de mivel aktív feliratkozónk, bejelentkezést követően eltűntetjük azokat a tartalmi elemeket, amik őt már nem érintik.
 • Facebook for WooCommerce: A Facebook hirdetésekhez használjuk ezt a plugint, ami szépen együtt tud dolgozni weboldalunkon a webáruház bővítménnyel.
 • FluentCRM – Marketing automatizálás a WordPresshez: Ez az hírlevélküldő bővítményünk. Ahogy a nevében benne van, marketing automatizálásra alkalmas. Különböző folyamatokat lehet grafikusan átlátható folyamatábrában felépíteni. Ezzel kezeljük a feliratkozóinknak kiküldendő levélsorozatokat és az automatikus küldésekhez előre beprogramozott és megírt leveleket. Kezeli az előfizetőinket: aki aktív az kap anyagot, aki inaktív, az nem kapja meg.
 • FluentCRM Pro: A FluentCRM ingyenesen használható, de korlátozott a funkciója. Ha megvásárolod, akkor PRO verzióját kell feltelepíteni.
 • FluentSMTP: A levélküldés a saját tárhelyszolgáltatónk rendszerén keresztül történik. Így sokkal biztosabb a levelek megérkezése, kevésbé szűri ki őket a spam szűrő. A szolgáltatónk szerveréhez itt állítjuk be a levelezéshez szükséges kapcsolatot.
 • GenerateBlocks: A tartalomgyártáshoz a WP-ben meglévő elemeken kívül, további hasznos blokkokat adhatsz. Így olyan blokkokkal dolgozhatsz, amikkel sokkal részletesebben és egyedibben állíthatod be a tartalmaid kinézetét, elhelyezkedését.
 • GenerateBlocks Pro: A GenerateBlocks is ingyenesen használható, de a megvásárolt PRO verzióval további lehetőségek nyílnak meg a beállításokban.
 • GP Prémium: A sablonok a weboldalad kinézetéért felelnek. A WP rendszer tartalmaz alap sablonokat. Ha más sablonnak szeretnél dolgozni, akkor telepíthetsz kedvedre valót. Mi a GenratePress sablont használjuk ezen az oldalon. Ez a sablon is ingyenesen telepíthető a WP globális könyvtárából, de a Prémium verzióval tudod abszolut személyre szabni az oldalad kinézetét.
Előfizetéses rendszer bővítményei
Előfizetéses rendszer bővítményei
 • Integration for Billingo & WooCommerce: A fizetés után, minden vásárláskor, így a havi megújításkor is automatikusan kapja a számlát az előfizetőnk. Mi a Billingo számlázót használjuk. Ez a kis beépülő program köti össze a webáruházunkat a Billingo oldalával.
 • Nav Menu Roles: Vannak olyan menüpontok, amiket megmutatunk a látogatóknak, de más menüt látnak a belépett felhasználóink. A felhasználó státuszától függ, hogy milyen menüpontokat lásson a látogatónk.
 • Nav Menu Roles + WooCommerce Memberships Bridge: Az előző programot köti össze a tagsági bővítményünkkel. Be tudjuk állítani, hogy az egyes tagsági szinteknek megfelőlen milyen menüpontok jelenjenek meg, vagy maradjanak rejtve.
 • SEOPress: Az oldalunkon megjelenő bejegyzéseink és statikus oldalaink keresőoptimalizálásában segít ez a SEO bővítmény.
 • TikTok: Ahogyan a Facebooknak is van saját pluginje a webáruházunkhoz, úgy a TikTok-nak is. Ezen a bővítményen keresztül állítottuk be a hirdetési kapcsolatot.
 • User Switching: Vannak esetek, amikor azt szeretnénk látni, amit az előfizetőnk. Ezzel a kis alkalmazással úgy tudunk nézelődni az oldalon, pontosan azt látjuk, mint az adott előfizetőnk. Hasznos, amikor azt szeretném látni, amit maga a felhasználó. Így telefonon tudok neki segíteni, hogy mikor, hová kattintson.
 • Woo Subscriptions: A webáruházunk egyik kiegészítése. Ez a bővítmény intézi az ismételt előfizetést. Ennek a segítségével tudok előfizetéses terméket létrehozni a webáruházunkban.
 • WooCommerce: Ez maga a webáruház. Ez egy motor a WP motorban. Ez kezeli a termékeket, az előfizetéseket, a fizetést, a számlázást.
 • WooCommerce Checkout Field Editor: Van amikor nem felelnek meg a „Pénztár” oldalon a beviteli mezők. Ezzel a pluginnel szabadon tudom szerkeszteni őket.
 • WooCommerce Direct Checkout: Ezt a programot arra használom, hogy amikor rákattint az előfizetés vásárlására a látogató, akkor a „Kosár” oldal kihagyásával azonnal a „Pénztár” oldalra ugrik. Ezzel egy picit felgyorsítjuk a folyamatot.
 • WooCommerce Paylike Gateway: A dán bank népszerű Paylike rendszerét használjuk a kártyás fizetéshez. Ez a plugin köti össze a Paylike-ot, a webáruházunkkal.
 • WooCommerce Tagság: Szintén a webáruházunk kezeli a tagsági rendszert. Ne keverjük össze az előfizetési rendszerrel! Az előfizetésekhez különböző tagsági szinteket hozhatunk létre. Az egyes tagsági szintek különböző jogosultságokkal rendelkezhetnek. Ezt a tagsági rendszert tudjuk kezelni ezzel a bővítménnyel.
 • WP Rocket: Az oldalunk gyorsítására szolgál. A wordpress alapból minden információt egy adatbázisból olvas ki, ami idő. Ha egy oldalt gyorsítótárazunk, akkor az olyan, mint ha egy fényképet készítenénk róla, vagyis nem kell várni arra, hogy az adatbázisból olvasson. Egy előre elmentett verziót kap a látogató. Ezek csak milliszekundumok, de összeadódhatnak. Sokkal gyorsabb megjelenítése lehet az oldalunknak, ha ilyen gyorsító bővítményt használunk.

A végére értünk, ezek voltak a legfontosabb bővítmények az előfizetős rendszerünkben. Ez nem volt más, mint egy kis leselkedés. Bekukucskálhattál egy jelenleg is aktívan működő előfizetős rendszer motorházába.

Remélem, hogy nem voltam túl szakmai és ha nem értettél mindent, akkor kérdezz bátran! Tervezünk még hasonló cikkeket, olyanokat is, amikkel belemegyünk egy-egy bővítmény használatába is és megmutatjuk, hogy az adott funkciót hogyan és mire tudod használni a vállalkozásodhoz.

Iratkozz fel leveleinkre!

Érdekelnek ehhez hasonló hasznos tartalmak? Iratkozz fel leveleinkre és e-mailben értesítünk az új tartalmakról, izgalmas ajánlatokról.

WordPress weboldal karbantartás